dimecres, 13 d’agost del 2014

Vet ací el nostre manifest

NI CIMENT, NI PRIVATITZACIÓ, NI PETROLI
CONTRA AQUEST MODEL TURÍSTIC
 
La major part dels habitants d'aquesta illa hem presenciat gairebé sense immutar-nos la progressiva urbanització de gran part de la nostra costa i en els darrers anys també la de fora vila. Així, grans extensions del nostre territori s'han convertit en zones hoteleres, d'apartaments, de xalets o també en hotels rurals. En paral·lel, per tal de comunicar i abastir aquestes zones i l'allau humana que arriba per cobrir aquesta demanda de residències, s'han construït grans infraestructures com autopistes, depuradores, incineradores, una gran central tèrmica, dessaladores, un súper aeroport, etc.

La causa de tot això ha estat establir el turisme com a principal activitat econòmica de l'illa. Un motor econòmic que ens ha duit riquesa material, però cada vegada més mal repartida i cooptada la major part per una sèrie d'elits empresarials.
Després de més de 50 anys d'extensió d'un model econòmic basat en l'explotació del territori i en el servei al turista, els símptomes que en un futur, cada vegada més pròxim, s'arribi a un col•lapse social i ecològic són més que evidents. Cada any la nostra illa està suportant la pressió humana i consumista de milions i milions de persones amb grans repercussions mediambientals. A la vegada, l'ofensiva capitalista que hi ha al darrera de la crisi ha normalitzat la precarietat laboral, l'atur de llarga duració, els retalls en els serveis públics i l'espoli dels bens comuns.
Està clar que amb aquest sistema polític i econòmic la nostra illa va directa a la deriva, a convertir-se en un insostenible parc temàtic al servei del consum de les classes treballadores del nord d'Europa i en un balneari de luxe per a les grans fortunes.
Per això, la gent que no acceptam aquest destí i totes les mangarrufes del neocaciquisme ja fa estona que deim prou! Prou de destruir el nostre territori, la nostra vida social, la nostra vida laboral, la nostra cultura, el nostre medi rural i la nostra llengua. Perquè l'aniquilació del nostre territori és la nostra extinció com a poble.
Així les coses, el Front Comú pel Territori ha decidit passar a l'acció per tal de contrarestar les diverses amenaces que aguaiten a l'horitzó, com la nova Llei Agrària (destinada a donar sortida a les ànsies urbanitzadores d'un parell i a convertir fora vila en un altre camp especulatiu) i altres lleis que no estan fetes per protegir el territori com la Llei del Sòl, la Llei turística, la Llei d'Urbanisme, el Pla Hidrològic i les lleis de Costes, Ports i Mines; com també la construcció de l'autopista Llucmajor-Campos, les línies d'Alta Tensió projectades i les presents agressions que representen els megaprojectes turístics de Canyamel o d'aquí mateix, a la Marina de Magaluf, o el centre comercial deSes Fontanelles. Perquè volem denunciar qui són els principals beneficiaris d'aquest model injust i destructiu i perquè volem conscienciar als nostres conciutadans d'aquí i de fora de l'urgència de protegir el nostre territori i dir prou en aquesta vida individualista, submisa, passiva i consumista, la qual només ens dur a perpetuar la voracitat del sistema capitalista.
Per això avui som aquí a Magaluf, perquè aquest indret és un exemple clar dels efectes negatius, tant territorials, com socials, com ambientals, del turisme en la seva màxima expressió. És el símbol per excel·lència de la “marca balear”: doblers i poder a costa del territori i les persones. La complicitat política amb els grans capitals mallorquins que treuen el suc d'una zona ja explotada al màxim turísticament amb la pretensió de reconvertir-la a un turisme d'èlit que envaeix i fa seu el domini públic i la costa i que perverteix els valors d'una societat a la que pretenen sotmetre als interessos i capricis dels grans capitals i d'aquells que s'ho poden pagar.
Si no és ara serà després. Mobilitza't, uneix-te als qui lluiten i coopera per construir una altra societat. Els nostres descendents ho agrairan.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada